A legtitokzatosabb
utazás

Máig misztikus köd lebeg a hipnózis körül. Úgy tűnik, senki sem tudja, valójában mitől működik a dolog, de erejére és az élet ezer területén megnyilvánuló pozitív hatására egyre többen ébrednek rá.

A hipnózis ősidők óta kíséri az emberi életet. A beavatottak már a történelem legelső időszakaiban alkalmazták fájdalomcsillapításra, gyógyításra, jogos vagy oktalan félelmek űzésére egyaránt. A legkevésbé sem volt mulatság tárgya, hiszen a hipnózisra sokszor a túlélés érdekében volt szüksége egy-egy közösségnek, létezését és erejét pedig eszük ágában sem volt megkérdőjelezni. Csak élvezték a hipnózis adományait.

Később, a társadalmi változások következményeként kényelmetlenné vált a tudás, és minden, ami a hipnózissal, mint varázslattal volt összeköthető, az bűnné vált. Egy kalap alá került a hipnózis a többi megmagyarázhatatlan, mágikus történéssel, és évszázadokig lehetetlen volt eldönteni, hogy az, aki mégis hajlandó volt előhúzni a kalapból és megmutatni ezt az erőt, az csaló, őrült, „mágus”, vagy csak egy olyan ember, aki bátrabban meri használni egy teljesebb élet érdekében, az emberi létezésből fakadó, titokzatos energiákat.

Hogyan hat a transz a mindennapi életünkben

Pedig a hipnózis tudatos döntéstől függetlenül is átszövi életünket, kitéphetetlenül része annak, még akkor is, ha millió és millió ember sorsa pereg úgy le, hogy soha nem eszmél rá, hányszor és milyen helyzetekben segített rajta ez az ősi módszer.
A hipnózist ugyanis szinte napi szinten használjuk önmagunkon és a környezetünkben élő többi emberen egyaránt.

Hipnózisban vagyunk akkor, amikor olyan „mélyen” olvasunk, hogy érzékszerveink számára eltompulnak a külső ingerek. Nem érezzük az idő múlását, nem halljuk a zajokat, olyannyira, hogy időnként csak a harmadik szólításra „eszmélünk föl”, vagy arra, ha valaki megrázza a vállunkat.

Gyerekként különösen könnyű „transzba” esni, a kicsik olyan 10 éves korig kifejezetten érzékenyen reagálnak a hipnózisra, valamint az önhipnózis is könnyedén- bár teljesen tudattalanul- működik náluk. Elég, ha csak a mesehallgatásra gondolunk, milyen elragadtatással hallgatják meg újra és újra ugyanazt a mesét. Nem véletlenül, a hipnózis a tudatalattira hat és a tudatalatti imádja az ismétlést. Ráadásul a mesék- és különösen a népmesék valóságos mágikus szövegként működnek. Az első mondattal: „egyszer volt, hol nem volt” indul a hipnotizálás, majd a cselekmények (és a mágikus számok) ismétlésével erősödik, mélyül a hipnotikus hatás, hogy az utolsó mondattal: „Itt a vége fuss el véle”- törjön meg a hipnózis varázsa.

A legszebb példa azonban egyértelműen az, amikor egy anya dúdolva ringatja gyermekét. Valójában azokban a percekben vagy félórában nem csak a kicsi, az anya is hipnózisban van, és a dallammal kísért, ringatásos hipnózis a legfinomabb, legtisztább hipnotizálás, amely egyik embertől a másik felé elindulhat. És a legszebb példája is a hipnózis valódi céljának, hiszen a hipnózis pontosan azért létezik, hogy az emberek közötti szeretetkapcsolatot elősegítse, megerősítse. Amikor hipnózisba viszünk egy másik embert (vagy önmagunkat), annak feltétele a kölcsönös elfogadás, az egymás felé érzett mélységes bizalom és egy közös cél megjelölése, amely szituációtól függetlenül csak pozitív, csak előremutató lehet. Önmagunk vagy a másik személy megnyugtatása, görcseinek oldása, félelmeinek, fájdalmainak enyhítése, vagy éppen belső én-erejének fokozása.

Sokan azonban legfeljebb színpadi attrakcióként ismerik a hipnózist és éppen ezért vagy komédiának vélik, vagy éppen félnek tőle, aggályaik támadnak, hiszen senki sem szereti, ha –különösen közönség előtt- egy másik ember akarata nyomán nevetség tárgyává válik. Éppen ezért sok vád éri a színpadi hipnózist (is), azt azonban el kell ismernünk, hogy ha mást nem is tett a színpad és a reflektor, de legalább újra emberközelbe tudta hozni a hipnózist.

Hipnózis oktató

Marton Ildikó  pszichológus pszichoterepauták és orvosi hipnoterpauták, a Komplementer Hipnózis Egyesület (KHE) vezetői, több évtizedes szakmai munkájuk során a hipnózist, mint az egyik leghatékonyabb és legszélesebb körben alkalmazható komplementer terápiás módszer megismertetését tűzték ki célul.

A hipnózis számukra nem csak terápiás munkájuk szerves része, hiszen ezernyi beteget gyógyítottak már meg, vagy indítottak el egy élhetőbb létezés felé e módszer segítségével, de tanítják is a hipnózist, a természetes gyógyító erők alkalmazására nyitott emberek felé.

Erőfeszítéseik nem maradnak eredmény nélkül, hiszen Európa számos országában, köztük Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a hipnózis egészségügyi és más területeken való alkalmazási lehetőségek iránt.

Előadásaikon orvosok, közgazdászok, pedagógusok, pszichológusok, pszichiáterek vesznek részt (bár nincs meghatározott diplomához kötött „alapfeltétel”, a tanulás lehetősége mindenki számára adott), hogy szakterületükön új, nagyon hatékony eszközként képesek legyenek felhasználni a komplementer hipnózist.

Miért használ a hipnózis

Egyik hallgatójuk, egy fiatal gyermek fogorvosnő, Imola így fogalmazott:

„Nekem egyszerűen életbevágó, hogy megtanuljam alkalmazni a hipnózist. Miért? Hogy ne törjön össze minden nap a szívem, amikor a fogászati beavatkozástól rettegő kicsi páciensekkel „hadakozom” Kell ez a módszer a gyerekek megnyugtatására, félelmeik elűzésére és azért, hogy a lehető legkisebb fájdalom okozása mellett, traumamentesen tudjam őket gyógyítani.”

Egy másik fogorvos, István, aki felnőtteket kezel szintén a stressz, a félelmek oldása miatt barátkozik a hipnózissal.

Egy magas pozícióban lévő üzletember, Endre viszont alkalmazottai mentális kiegyensúlyozottsága miatt ismerkedik a módszerrel. Szeretné, ha a vállalkozásában dolgozó emberek stressz-mentes közegben tudjanak teljesíteni. Ám nem csak  „teljesítményfokozó” eszközt lát a hipnózisban, hanem egy olyan lehetőséget, amely segítségével munkatársai oldottabbá, kiegyensúlyozottabbá, egészségesebbé válhatnak.

Anna számára is, aki életvezetési tanácsadóként dolgozó mentálhigiénés szakember, reményteli új módszer a hipnózis elsajátítása, hiszen olyan emberekkel dolgozik, akiknél kulcskérdés önmaguk mélyebb megismerése, és életük megváltoztatása.

Zsuzsa kreatív munkájához keresett megfelelő eszközt, és mivel a hipnózis a tudatalatti mélyére szalad, ő az hipnózisban (önhipnózisban) művészi tevékenysége kiteljesedésének lehetőségét látja.

A hipnózis mindenkié!

A hipnózis tanulható, bárki számára elsajátítható módszer, és ha nincs vele más cél, „csupán annyi”, hogy önmagunk életét egészségesebbé, szebbé, nyugodtabbá varázsoljuk, már megéri a befektetett energia.

Amit veszíthetünk, az legfeljebb a hipnózis misztériuma, hiszen a hipnózissal mélyebben ismerkedők számára egykettőre kiderülhet, hogy a hipnózis nem varázsigék mormolásával és nem mágikus érintéssel hat, még akkor sem, ha fontos a „kimondott” szó, vagyis nem mindegy a hipnotikus utaztatás során mit mondunk és mikor, ahogy az sem elhanyagolható körülmény, hogy milyen módon érintjük meg az általunk hipnózisba „ringatott” embert.

Nagyon fontos azonban tisztában lenni azzal is, hogy a hipnózis nem játék, és ha nem tartjuk be az alkalmazása során kötelező egészségvédelmi (és morális) szabályokat, akkor komoly károkat okozhatunk az általunk hipnózisba vitt személyeknek, valamint csak olyan ember segítségét fogadjuk el, aki a „kötelező” bizalomfaktor meglétén kívül, dokumentáltan tudja igazolni szakértelmét.

Milyen területeken tudunk segíteni vagy kérhetjük hipnoterapeuta, vagy hipnocoach segítségét?

Például függőségek felszámolásánál: dohányzás, alkohol, táplálkozási zavarok, (fogyókúránál is), de segíthet szorongások oldásánál, a fájdalmak csillapításánál, szexuális zavarok esetén, valamint a teljes személyiség fejlesztésében, a teljesítményfejlesztésben egyaránt.

Hipnoterapeuta segítheti a „múltbéli utazásokat” is, utazás a gyerekkorba- gyermekkori traumák feldolgozása érdekében, és aki nyitott erre, a hipnózis segítségével- elmúlt életeiből is áthozhatja azokat az élményeket, tapasztalatokat, amelyek elősegíthetik jelen helyzetének megértését.

(Kassai Tini: Hipnózis: így működik a hétköznapi varázslat, Life 2012.12.12)

 

Hipnózisoktatás Marton célja

Az oktatási anyag a komplementer hipnózis kimagasló egyéniségeinek pl., Dave Elman, Gil Boyne, Dwight Damon NGH, Calvin Banyan DNGH, Gerald Kein NGH/OMNI, stb.,
valamint a német és angol egyetemi hipnoterápia orvosi és pszichológusi posztgraduális tematikájára épül.  Igy integrálja többek között a Milton Erickson hipnózisterápiát, az NLP hipnotikus kommunikációt és az NGH teljes hipnózis tematikát.

A komplementer hipnózisoktatás moduljai után már abban a helyzetben van, mint gyakorlott hipnotizőr, hipnocoach és eredményes hipnoterapeuta, hogy lelki problémákat, mint félelem, fóbia, vagy akár depresszió, pszichoszomatikus panaszokat, alvászavarokat, fájdalmakat, függőséget vagy esetleg traumákat a klienseivel néhány ülésen  belül feloldja. Nagyon sok fóbia egyetlen  ülés alatt feloldható.

Lehetősége van a személyiségfejlsztés és vezetéstechnikai lépéseket transzállapotban irányítani.

A hipnocoaching mint pszichológiai módszer felbecsülhetetlen érték a személyes fejlődéshez, és ezáltal a professzionális tanácsadáshoz, üzleti élethez, oktatáshoz és az irányításhoz.

A hipnótikus szomnambulizmus alatt lehetővé válik, mélyenfekvő és évekre visszanyúló problémákat és betegségeket effektiv  kezelni és végleg megszüntetni. Ez a kezelési forma a többi terápiaformát összehasonlitva, nagyon rövid ideig tart és sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint az általános hipnoterápia. A siker pillanatokon belül érezhető,  a probléma megoldásra került, hiszen a mélyenfekvő emotionális okok feltárásra kerültek és terápikusan fel lettek oldva.

A kliensek krónikus megbetegedéseinél ha az öngyógyitóerőket aktiválják, elősegitik a gyógyulási folyamatot.

A tanfolyamokon lehetőség van megtanulni, hogyan lehet a klienst már az első ülésen a legmélyebb hipnótikus állapotba vinni, vagy hogyan lehetséges a hipnotikus koma elérése.

A hipózisoktatás Marton magasfokú és gyakorlati irányú, nagyon sok gyakorlati részt tartalmaz.

A tanfolyamok után abban a helyzetben lesz, hogy a gyorshipnózist biztosan és öntudatosan használja mind a terápiában mind pedig a coachingban.